Wil je een nieuwe camera kopen, maar weet je niet goed of het een systeemcamera of een spiegelreflexcamera moet worden? Hier lees je alle voor- én nadelen van systeemcamera’s en spiegelreflexcamera's. Zo weet je welke camera het beste bij jou past en maak je de juiste keuze.
Optische zoeker zonder vertraging
Meer gebalanceerd vast te houden
Er komt minder snel stof op de sensor
Heeft altijd een hotshoe aansluiting
Onderdelen gevoeliger voor slijtage
Is over het algemeen wat groter
Zwaarder om mee te nemen
Bekijk alle spiegelreflexcamera's
Top 10 spiegelreflexcamera's
Minder slijtagegevoelige onderdelen
Altijd duidelijk zicht met digitale zoeker
Zijn over het algemeen wat compacter
De camerabody’s zijn licht van gewicht
Scherptediepte zichtbaar in de zoeker
Niet elke camera heeft een zoeker
Sneller stof op de sensor
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Hierdoor zijn de behuizingen van systeemcamera's compacter. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker en een systeemcamera heeft een digitale zoeker. Als je door de optische zoeker van een spiegelreflexcameera kijkt, dan kijk je meteen via een pentaprisma en de spiegel door het objectief naar je onderwerp. Bij een systeemcamera wordt het beeld eerst omgezet naar een digitaal signaal. Dit digitale zoekerbeeld kan even wennen zijn en soms wat vertragend aanvoelen. Een spiegelreflexcamera hoor je door het spiegelhuis echt 'klikken' bij het maken van een foto en een systeemcamera niet.
Je bent een actieve beeldmaker. Jij vindt het niet erg dat de spiegelreflexcamera wat groter en zwaarder is én je wat meer knoppen voor de bediening hebt. Daarmee kun je snel reageren op wat er om je heen gebeurt. Een setup die in balans is, stabiel in de hand ligt en een goede grip heeft, dat is wat jij prettig vindt. Je gebruikt regelmatig accessoires zoals een reportageflitser of een microfoon. Ook binnen spiegelreflexcamera’s is er de keuze uit instapmodellen, camera’s voor de meer gevorderde fotograaf en professionals. Een spiegelreflexcamera wordt ook wel een reflexcamera of DSLR genoemd.
Jij wilt meer mogelijkheden met fotografie én video en vindt het niet erg om tussendoor van lens te hoeven wisselen. Je wilt met een lichte en wat kleinere camera op pad, maar toch hoogwaardige beelden maken. Ook kun je prima overweg met een wat uitgebreider menu. Systeemcamera’s zijn er in vele soorten en maten. De instapmodellen voor de hobbygebruiker en de professionele camera’s voor de pro's. Zowel de spiegelreflexcamera's als de systeemcamera's hebben een hele goede beeldkwaliteit en lijken eigenlijk best veel op elkaar. Wil je het verschil zelf ervaren? Kom dan naar één van onze winkels!
Het digitale zoekerbeeld van een systeemcamera kan wat lastig 'scherp' te zien zijn voor mensen met een bril. Probeer dit vooraf goed uit als je een brildrager bent! Omdat een systeemcamera wat kleiner is, zitten er vaak wat minder knoppen op. Veel functies moet je instellen via het menu van de camera en dat is soms minder snel dan via een knop.
Als je al een tijdje fotografeert met een digitale spiegelreflexcamera (DSLR), heb je je waarschijnlijk afgevraagd of je volgende camera weer een DSLR moet zijn, of dat een systeemcamera misschien een betere keuze is. Deze vraag komt vaak naar voren bij fotografen, vooral nu de discussie over spiegelreflex of systeemcamera steeds meer speelt. Je hebt waarschijnlijk al gezien dat steeds meer mensen de overstap maken van spiegelreflex naar systeemcamera. Maar wat maakt een systeemcamera zo aantrekkelijk, en waarom zou jij die overstap overwegen?
Met een systeemcamera krijg je toegang tot geavanceerde functies zoals snellere en nauwkeurigere autofocus, ingebouwde beeldstabilisatie en de mogelijkheid om in hoogwaardige 4K te filmen. De elektronische zoeker (EVF) toont je precies wat de sensor ziet, inclusief instellingen zoals belichting en witbalans, waardoor je je foto’s nog nauwkeuriger kunt componeren. Zonder de mechanische spiegel van een DSLR kun je bovendien sneller en stiller werken, wat ideaal is voor sportfotografie of situaties waarin je discreet wilt zijn. Hoewel niet alle systeemcamera's kleiner zijn, zijn veel modellen toch compacter en lichter, waardoor ze perfect zijn als je veel onderweg bent en je apparatuur makkelijk wilt meenemen. Deze innovaties maken de keuze tussen systeemcamera vs spiegelreflex een serieuze overweging, vooral als je op zoek bent naar de nieuwste technologie in je fotografie-uitrusting.
Een systeemcamera en DSLR verschillen tegenwoordig niet veel meer van elkaar, wat de keuze tussen de twee vooral afhankelijk maakt van jouw persoonlijke voorkeuren. Of een systeemcamera beter is dan een spiegelreflex, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Ben je op zoek naar de nieuwste technologieën, zoals snellere autofocus en ingebouwde beeldstabilisatie, en sta je open voor veranderingen in bediening en gebruik? Dan is een systeemcamera waarschijnlijk de betere keuze voor jou. Geef je echter de voorkeur aan de vertrouwde ervaring van een optische zoeker en de robuuste, traditionele bouw van een spiegelreflexcamera, dan blijft een spiegelreflexcamera misschien jouw ideale keuze.