Met een polaroid camera maak je foto's die direct worden afgedrukt. Super leuk, maar in het begin moet je misschien wel een beetje oefenen met het fotograferen. Daarom hebben we de belangrijkste tips voor het werken met een instax camera op een rijtje gezet!
Een nieuw pakje instant fotopapier wordt altijd beschermd door een eerste slide. Stop je een nieuw pakje filmpjes in de camera dan kun je hier nog niet direct mee fotograferen. Je moet eerst een keer 'afdrukken' zodat deze beschermende film van de echte filmpjes af is. Druk alvast een keer af als je het pakje filmpjes in de camera hebt gestopt. Zo ben je de volgende keer direct klaar om te fotograferen.
De meeste polaroid camera's hebben een minimale focusafstand van 30 centimeter of 60 centimeter. Zorg er voor dat je onderwerp wat verder van de camera is, anders komt het onderwerp niet scherp in beeld.
Aan de andere kant moet je onderwerp ook weer niet te ver weg zijn. Een polaroid foto is vrij klein. Hoe verder je onderwerp van de camera staat, hoe kleiner het in beeld komt. Zorg er daarom voor dat je goed kan zien wat het onderwerp is en plaats het niet te klein in beeld.
Een andere manier om je onderwerp op te laten vallen is door te spelen met kleuren en verschillende achtergronden. Wil je graag een leuke portretfoto maken, laat de persoon dan voor een egale muur of voor een rustige, natuurlijke achtergrond staan. Hierdoor valt het onderwerp nog meer op. Dit kun je natuurlijk ook doen met producten die je wilt fotograferen.
Met een polaroid camera maak je de mooiste foto’s bij daglicht. De zon geeft een mooi contrast en heldere kleuren. Maar fotografeer niet direct tegen de zon in. Hierdoor komt er teveel licht op de film en zullen je foto’s helaas overbelicht en vaag gaan worden.
Veel instax camera’s hebben verschillende standen om een goede belichting te krijgen. Lees in de gebruiksaanwijzing wanneer je welke stand het best kunt gebruiken, maar vertrouw hier niet altijd blind op. Door vaker foto’s te maken met je camera leer je vanzelf wanneer je welke stand het beste kunt gebruiken.
Wil je een iets lichtere foto? Zet de camera dan een standje donkerder (bewolkt of binnen). Hierdoor registreert de camera meer licht. Wil je een donkerdere foto? Kies dan voor de lichtere standen (zon of felle zon). Hierdoor komt er minder lang licht op het filmpje waardoor je foto wat donkerder wordt.
Net als bij het maken van gewone foto’s, is het belangrijk om over de compositie na te denken. Dit betekent dat je nadenkt over waar je het onderwerp in de foto plaatst zodat de foto prettig is om naar te kijken. Wil je meer leren over de compositie? Lees dan eens de pagina over compositie.
Compositieregels voor fotografie
Het fotograferen met een Polaroid camera werkt iets anders dan wanneer je met een telefoon of camera fotografeert. De zoeker zit namelijk niet in het midden boven de lens, maar ernaast. Hierdoor zie je door de zoeker net een ander beeld dan je lens registreert. Kader je onderwerp en beweeg de camera daarna een stukje naar links of naar rechts voor een goed eindresultaat.
Je net gemaakte foto's worden het mooist als je ze direct na het maken een paar minuten op een donkere plek neerlegt. Zo kunnen de chemicaliën op de film het best hun werk doen. Je kunt ze bijvoorbeeld op de kop leggen, even in je jas steken of op een andere donkere plek neerleggen. Maak je een vrij donkere foto, dan kun je hem wat extra oplichten door je foto juist wel in het licht te leggen tijdens het 'ontwikkelen'.
Een nieuw filmpje wordt pas een foto wanneer er licht op komt. Maar als er per ongeluk al licht op komt voordat je een foto wilt maken, krijg je mislukte foto's. Ook door warmte kunnen de nieuwe films beschadigen. Bewaar het instant fotopapier daarom altijd op een donkere, koele en natuurlijk droge plek zodat ze langer goed blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor de filmpjes in je camera.
Veel Polaroid-camera’s hebben een ingebouwde flitser die behoorlijk fel kan zijn. Houd hier rekening mee bij het fotograferen van mensen of dieren. Je kunt het flitslicht eenvoudig verzachten door een dun stukje papier of tape voor de flitser te plaatsen. Wil je geen gebruik maken van de flitser? Bij sommige modellen kun je de flitser handmatig of automatisch laten afgaan via een knop op de achterkant van de camera. Let ook op de herlaadtijd, die soms wel 15 seconden kan duren. In deze tijd vult de condensator zich opnieuw met energie om weer een krachtige flits te kunnen geven.