Als je regelmatig fotografeert in een donkere ruimte of een snel een mooi lichtje wilt maken voor een stoer portret, dan heb je een reportageflitser nodig. Een flitser neem je zo met je mee en geeft je veel creatieve mogelijkheden. Waar let je precies op bij het kopen van een reportageflitser? Je leest het hier!
Bekijk alle reportageflitsers | Top 10 reportageflitsers
Een reportageflitser is een flitser die je op de hotshoe bevestiging van je camera aansluit. Het grote verschil met de opklapflitser van je camera, is dat je met een reportageflitser invloed hebt op de richting van het flitslicht. Hierdoor is het licht natuurlijker. Je hebt meer instelmogelijkheden ten opzichte van een interne camera flitser én je kunt de flitser zelfs los van je camera gebruiken. Een reportageflitser wordt ook wel een 'opzetflitser', 'opzetbare flitser', 'strobist flitser' of een 'externe flitser' genoemd.
Een flitser is een technisch hulpmiddel voor fotografie. Er zijn behoorlijk wat opties en eigenschappen waar je naar kunt kijken én rekening mee moet houden bij de aanschaf van een reportageflitser. Wat past er bij jouw fotografie en waar let je op?
Een flitser met een hoger richtgetal, kan je onderwerp vanaf een grotere afstand belichten. Maar waarschijnlijk gebeurd het zelden dat je dat nodig hebt. Daarom hoef je echt niet een reportageflitser met het allerhoogste richtgetal te kopen! Voor het gebruik in huis of het inflitsen van portretten, is een reportageflitser met een richtgetal van ongeveer 32 al krachtig genoeg.
Wanneer je vaak flitst tijdens het maken van reportages of vaak langdurig op locatie werkt met flitsers, is de aansluiting voor een externe voeding belangrijk. Het kunnen werken met een extern powerpack, zorgt ervoor dat de flitser tussen de flitsen door sneller oplaad en zelfs vaker kan flitsen. Maar niet elke flitser heeft zo’n aansluiting.
Je kunt het licht van een reportageflitser beïnvloeden. Ben je van plan om accessoires zoals een omnibounce, een grid of een softbox op de flitser te gebruiken? Kijk dan, voordat je een flitser koopt, of er passende lichtvervormers te koop zijn voor de flitser die je op het oog hebt. Daarnaast is het handig om te onderzoeken of je de accessoires gemakkelijk op de flitser kunt plaatsen. Zo zijn er bevestigingen met klittenband of magneten.
Niet elke flitser past op elke camera, omdat er verschillende aansluitingen en compatibiliteitsvereisten zijn. Veel camera’s hebben een zogenaamde hotshoe, maar de vorm en de elektronische contacten hiervan kunnen per merk en model verschillen. Fabrikanten zoals Canon, Nikon en Sony gebruiken vaak eigen protocollen voor communicatie tussen de camera en de flitser. Daarnaast zijn er ook externe flitsers die via een kabel of draadloos systeem werken, maar ook hierbij is compatibiliteit belangrijk. Het is dus altijd verstandig om te controleren of een flitser specifiek geschikt is voor jouw cameramodel voordat je er een aanschaft.
A-merk flitsers zijn wat duurder, terwijl andere flitser merken er functioneel zeker niet voor onderdoen. Wel moet je opletten of alle functies die jij nodig hebt, daadwerkelijk worden ondersteunt. Het grootste voordeel is dat flitsers van Godox, Hähnel, Nissin en Yongnuo vaak een stuk goedkoper zijn. Dit is ideaal als je niet zo vaak wilt flitsen, meerdere flitsers nodig hebt óf een wat lager budget hebt.