Een reflectiescherm is de meest eenvoudige licht accessoire die je als fotograaf kunt kopen. Een reflector is een snel en efficiënt middel om schaduwen op te lichten, licht tegen te houden of het bestaande licht wat zachter te maken. Hier lees je alles over het kopen én het werken met een reflectiescherm.
Een reflectiescherm is een veelzijdig, flexibel scherm waarmee je het licht reflecteert of tegenhoudt. Hierdoor kun je schaduwen oplichten, zonlicht zachter maken en foto's frisser laten ogen. Een reflector kun je in de studio én op locatie gebruiken.
Een fotografie reflectiescherm is opgebouwd uit een flexibel, metalen frame met daarover een gespannen stof die transparant of juist reflecterend is. Een reflector is opvouwbaar en daardoor kun je een reflectiescherm altijd makkelijk met je meenemen en razendsnel uitvouwen wanneer je 'm nodig hebt.
Reflectieschermen zijn er in heel veel soorten, vormen, maten en van verschillende merken. Maar welke kun je het beste kopen? We helpen je op weg! Er zijn volledig witte reflectieschermen, schermen met twee verschillende zijdes, maar er zijn ook reflectoren met een speciale omkeerbare hoes waardoor je wel vijf kleuren hebt. Het 'hoofdscherm' is dan transparant en er wordt een hoes met twee kleuren, of zelfs een omkeerbare hoes met vier kleuren meegeleverd. Hieronder lees je welke kleur je waarvoor kunt gebruiken:
Wanneer je één persoon half totaal fotografeert, oftewel een portret maakt waarbij de benen er niet op staan, dan heb je voldoende aan een medium formaat reflectiescherm met een diameter van circa 80 centimeter. Voor het fotograferen van totaalportret of een foto met twee personen heb je een groter formaat nodig. Hiervoor kun je een ronde reflector met een diameter van zo'n 120 centimeter gebruiken.
Fotografeer je meer dan twee personen? Dan kun je denken aan een groot scherm van 1.5 bij 2 meter. Voor macrofotografie heb je voldoende aan een reflector met een diameter van 30 tot maximaal 60 centimeter, omdat je onderwerpen klein zijn én er vaak weinig ruimte is om een reflector te manoeuvreren. Bij productfotografie zijn deze reflectieschermen ook ideaal.
Het werken met een reflectiescherm gaat het beste met een assistent die 'm voor je vast kan houden. Heb je geen assistent? Dan kun je ook een lampstatief met een speciale reflectorhouder zoals deze van GlareOne gebruiken om het scherm te 'fixeren'. In een reflectorhouder kun je het reflectiescherm eenvoudig vast klemmen. Zo’n houder is feitelijk een stang met twee kleine klemmen, waarvan de positie te verschuiven is. Hierdoor kun je de arm voor verschillende formaten reflectieschermen gebruiken. Houdt wel altijd rekening met de wind!
Heb je geen reflectorhouder, maar heb je wel een lampstatief? Dan kun je de lus van het reflectiescherm om het spigot van je lampstatief wikkelen. Doe er vervolgens wat gaffer tape omheen, zet het geheel op de juiste plek en de juiste hoogte neer en je kunt aan de slag! Tijdens het fotograferen kun je met je vrije arm, of met een knie of voet, het scherm een beetje omhoog houden richting je model.
Voordat je met een reflectiescherm aan de slag gaat, is het handig om te weten hoe licht werkt. De hoek van inval, is namelijk ook de hoek van uitval. Wat houdt dat in? De hoek waarin het licht op de reflector valt, is dezelfde hoek als waarin het licht weer van het scherm af wordt gekaatst. Door een beetje met het scherm te bewegen terwijl je 'm op je model richt, zie je precies wanneer deze het meeste effect heeft. De goede hoek vinden is echt essentieel voor je belichting. Dit is niet moeilijk, maar vergt de eerste keer wat oefening.
Hoe dichter je de reflector bij je onderwerp houdt, hoe meer licht er op je onderwerp komt en hoe beter het effect zichtbaar wordt. Licht neemt tenslotte af naarmate het meer afstand moet overbruggen. Houdt daarom rekening met de afstand tussen het reflectiescherm en je onderwerp. Soms is het al voldoende om de schaduwen een klein beetje op te lichten en moet je het scherm dus verder van je onderwerp houden. Probeer het maar eens!
Het is niet moeilijk om een reflector op te vouwen, wel moet je er een klein handigheidje in krijgen en wat kracht zetten. Als je het scherm eenmaal een bepaalde kant op draait, valt de reflector al snel in zijn gevouwen vorm terug en kun je 'm makkelijk met je meenemen. Volg de hieronder genoemde stappen op om een reflectiescherm in te vouwen: