Het Beeldrecept van Kris Christiaens: F-16 gevechtsvliegtuigen scheren door de lucht

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een foto gemaakt is. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt professioneel luchtvaartfotograaf Kris Christiaens hoe hij deze spectaculaire foto maakte van twee vliegende F-16 gevechtsvliegtuigen. Lees snel verder en ontdek meer!

Het Beeldrecept van Kris Christiaens - 1

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Air-to-air fotografie, het fotograferen van vliegtuigen vanuit de lucht, is zeer spectaculair en toont mooi hoe vliegtuigen zich gedragen in hun natuurlijke habitat, de lucht. Toch is dit niet zonder risico’s. Doordat deze foto’s gemaakt worden op grote hoogte vanuit een ander vliegtuig, is veiligheid voor de fotograaf en de deelnemende vliegtuigen dan ook het allerbelangrijkst. Deze foto werd gemaakt tijdens een speciale fotovlucht waarbij enkele fotografen zich aan boord van een Skyvan vliegtuig bevonden waarvan het achterste gedeelte open is zodat men van hieruit foto’s kan maken. Alle losse onderdelen, zoals de zonnekap, moeten van de camera worden verwijderd en de camera zelf moet extra worden vastgemaakt aan het veiligheidsharnas van de fotograaf. Dit om te voorkomen dat losse onderdelen, of de camera zelf, wegglippen en op een vliegtuig terechtkomen. Tijdens de vlucht zelf is het absoluut verboden om geheugenkaartjes te wisselen. Ik koos dan ook voor een geheugenkaartje van 128GB, zodat ik voldoende foto’s kon maken. Daarnaast had ik ook warme kledij en handschoenen aan, aangezien de temperatuur op enkele kilometers hoogte zeer snel kan dalen.

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Doordat deze foto gemaakt werd op een hoogte van ongeveer 2.5 kilometer is het licht hier dan ook veel harder en feller dan op de begane grond. Daarom koos ik voor een lage ISO-waarde (ISO 160), aangezien de sensor van mijn camera genoeg licht opving. Aangezien de twee gevechtsvliegtuigen snelle manoeuvres maakten in de lucht, koos ik voor een snelle sluitertijd (1/1250 sec) en koos ik voor diafragma f/8.0. Omdat mijn onderwerpen vliegtuigen waren, heb ik de autofocus (AF) van de camera ingesteld op onderwerpdetectie ‘vliegtuigen’’. Hiermee detecteert de camera automatisch een van de twee vliegtuigen.

Welke apparatuur en accessoires heeft Kris gebruikt?

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Zoals altijd bewerk ik mijn foto’s in Adobe Lightroom Classic. De onderkant van de gevechtsvliegtuigen was nogal aan de donkere kant omdat deze zwart geschilderd zijn, waardoor ik de schaduwen heb opgetrokken. Omdat er die dag heel wat nevel en mist hing in de atmosfeer was het landschap in de achtergrond niet zo helder. Dankzij een masker, waarmee ik nevelverwijdering heb toegepast op de achtergrond, werd het landschap uiteindelijk beter zichtbaar. Daarnaast paste ik ook enkele standaard bewerkingen toe op deze foto, zoals het aanpassen van de witbalans en de belichting. Daarnaast heb ik een beetje ruisreductie toegepast.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Tijdens deze fotovlucht maakte ik honderden foto’s van de twee Turkse F-16 gevechtsvliegtuigen. Deze foto viel voor mij op door de indrukwekkende manoeuvre die beide F-16 gevechtsvliegtuigen op dat moment uitvoerden en mijn keuze voor een staand formaat, wat zorgde voor een sterkere compositie..

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

In de loop van mijn carrière als luchtvaartfotograaf heb ik al een vijftiental air-to-air fotovluchten gedaan met tal van vliegtuigen. De belangrijkste tips die ik kan geven voor deze tak van fotografie is dat veiligheid steeds op de eerste plaats komt en daarna pas de fotografie. Daarnaast moet je als fotograaf ook genieten van het feit dat je zelf vliegt en dat je zeer unieke foto’s kan maken van vliegtuigen die op dat moment achter of naast je komen vliegen. Maak voldoende foto’s want een dergelijke fotovlucht duurt niet zo lang (maximaal een uur) en je krijgt niet elke week de kans om gevechtsvliegtuigen te fotograferen vanuit de lucht.

Over Kris Christiaens

Kris Christiaens fotografeert sinds 2015 vliegtuigen, helikopters en alles wat bij militaire luchtvaart komt kijken. Na zijn studie fotografie bracht hij een bezoek aan een internationale airshow. Hier kreeg hij het spreekwoordelijke virus te pakken om alles wat vliegt in beeld te brengen. Tegenwoordig reist hij door heel Europa om militaire vliegtuigen, helikopters en historische warbirds op een originele en indrukwekkende manier vast te leggen. Tal van zijn foto's en fotoreportages worden gepubliceerd in diverse binnenlandse en buitenlandse magazines en boeken. Of het nu in het midden van de actie is met special forces of vanaf het dek van een vliegdekschip: Kris brengt de helikopters of vliegtuigen steeds zo spectaculair mogelijk in beeld. Na een carrière als defensiefotograaf, waarbij hij heel wat ervaring heeft opgedaan, koos Kris ervoor om professioneel luchtvaartfotograaf te worden. Nu wordt hij geregeld gevraagd voor binnenlandse en buitenlandse foto-opdrachten. De laatste jaren specialiseert Kris zich ook in de combinatie van re-enactment en luchtvaartfotografie. Dit resulteert vaak in originele foto's waarin je even terugkeert in de tijd van de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog.

Handige producten voor sportfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.