Productreview Asus ProArt PA32UCR-K 32 inch monitor

Jelmer de Haas
6 maanden geleden

Als fotograaf heb ik jarenlang gewerkt op mijn Eizo beeldscherm , zonder er echt bij stil te staan. Terwijl mijn camera’s regelmatig geüpgraded werden, bleef mijn scherm uit 2010 onopgemerkt dienstdoen. Toen Cameranu me vroeg de Asus ProArt PA32UCR-K te testen, zag ik dit als de perfecte kans om te ontdekken hoe deze nieuwe monitor zou bijdragen aan mijn werk als fotograaf.

Bekijk de Asus ProArt PA32UCR-K 32 inch monitor

Uitpakken en installeren

Toen de enorme doos van de ASUS PA32UCR-K werd bezorgd, was dat een echte eye-opener. De doos woog bijna 10 kg. Naast de monitor bevatte deze een X-rite i1 Display Pro-kalibrator, handleidingen en alle benodigde kabels. Ook zat er een stevige metalen voet bij, waarmee dit 'bakbeest' netjes op het bureau geplaatst kon worden. De stand doet zijn werk prima: het scherm is eenvoudig in hoogte verstelbaar, draaibaar, en kan 90 graden kantelen.

De Asus PA32UCR is een 32" (81 cm) monitor met een maximale resolutie van 3840 x 2160. Het aansluiten is eenvoudig via HDMI of USB-C Thunderbolt. Sluit je een laptop aan via USB-C, dan wordt deze ook van stroom voorzien via dezelfde kabel, wat erg handig is! Het schakelen tussen verschillende inputs gaat redelijk makkelijk via de knoppen aan de achterkant van het scherm.

De monitor is aangesloten op mijn Mac Mini M2 Pro uit 2023. De software die ik het meest gebruik, is Lightroom Classic, Photoshop, en af en toe Final Cut Pro en Logic Pro.

Voor de meegeleverde X-rite i1 Display Pro-kalibrator werd ik doorverwezen naar de software van X-Rite, maar die wordt niet meer ondersteund op nieuwe Mac's. Uiteindelijk ontdekte ik dat ASUS eigen kalibratiesoftware heeft (Asus ProArt Calibration), waarmee de i1 wel gebruikt kan worden. Een sticker hierover op de doos van de i1 had handig geweest.

Mijn eerste indruk van de monitor

Wat meteen opvalt, is dat het een groot display is. Het is even wennen wanneer je macOS instelt op de volledige 4K-resolutie. De tekst is op die hoogste resolutie (3840 x 2160) nog wel leesbaar, maar ideaal is het niet. Gelukkig is deze instelling eenvoudig aan te passen naar een lagere resolutie, en veel programma's hebben tegenwoordig een zoomfunctie voor tekst en interface.

In 4K-resolutie is het in Lightroom erg fijn dat je in de bibliotheek veel meer foto’s tegelijk kunt bekijken. Dit geeft een mooi overzicht van wat je hebt gefotografeerd en maakt het organiseren van je foto's prettiger, vooral wanneer je werkt met lange lijsten, mappen en verzamelingen. Ook in Photoshop en Final Cut Pro is werken op deze resolutie een genot. Er is veel ruimte voor zowel de tools als de foto of video waar je aan werkt. Echter, ook hier zijn de gebruikersinterface en tools naar mijn mening wat klein in volledige 4K-resolutie, maar dat hangt natuurlijk af van hoe goed je ogen zijn. Voor mij is de resolutie van 2560 x 1440 een mooie middenweg tussen schermruimte en leesbaarheid van UI en tekst.

Het paneel zelf heeft een mooie, dunne rand en ziet er modern uit op mijn bureau. Ik was aanvankelijk bang voor de spiegeling van het grote raam in mijn kantoor. Mijn Eizo heeft een zonnekap om reflectie te minimaliseren, iets wat Asus niet biedt voor deze schermen. Gelukkig valt de spiegeling mee dankzij het matte paneel. Maar wanneer aan het einde van de dag de zon fel door mijn ramen schijnt, wordt het wel wat lastiger. Iets om rekening mee te houden dus.

De beeldkwaliteit van de Asus ProArt PA32UCR-K

De standaard kleurinstelling van de Asus ProArt PA32UCR-K komt behoorlijk verzadigd over. Na het kalibreren en het selecteren van AdobeRGB als kleurprofiel (de monitor dekt 99,5% hiervan) voelt de weergave natuurlijker aan en sluit het beter aan bij wat ik gewend ben.

Bij een scherm van dit formaat is de kijkhoek een belangrijk aspect. Mijn ogen bevinden zich op ongeveer 75 cm van het midden van het scherm. Bij het beoordelen van een volledig wit scherm valt op dat de zijkanten iets donkerder en meer magenta ogen dan het midden. Dit effect vermindert wanneer je recht voor de hoeken zit of van verder weg naar het scherm kijkt, maar dat hangt natuurlijk af van je werkplek. Voor een scherm van deze grootte en met een bijna volledige AdobeRGB-dekking zou ik een betere uniformiteit verwachten.

Het lezen en schrijven van teksten op het scherm is erg prettig. De scherpte en het contrast van zwarte letters op een witte achtergrond zijn uitstekend, en ook na langere tijd blijft het rustig en ontspannen om naar te kijken.

Conclusie

Na drie weken gebruik van de Asus ProArt PA32UCR ben ik tot de conclusie gekomen dat het tijd is om mijn trouwe 24" monitor te vervangen. De extra schermruimte is geweldig, maar 32" en de 4K-resolutie zijn voor mijn doeleinden iets te veel van het goede. Het kleur- en helderheidsverloop aan de zijkanten is een duidelijk nadeel.

De beeld- en bouwkwaliteit van de Asus zijn echter uitstekend. Als uniformiteit minder belangrijk is dan een hoge resolutie - en dat kan in veel scenario's het geval zijn - dan is dit een prima monitor voor een zeer redelijke prijs.

Bekijk de Asus ProArt PA329CV 32 inch monitor

Auteur

Jelmer de Haas

Jelmer de Haas combineert zijn passie voor concert- en portretfotografie door artiesten in de spotlights vast te leggen en zelf unieke lichtomgevingen te creëren. Als drummer van twee bands kent hij het podium van binnenuit, en werkt met topmerken als Nikon, Fujifilm en Elinchrom

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.