
Review Canon R5 II
Ontdek de bevindingen van Michiel Pieters, die de Canon R5 II voor jou heeft getest!
Lees verderRecent heb ik van Cameranu de mogelijkheid gekregen om de nieuwe, langverwachte, Canon R1 te testen. Als sportfotograaf heb ik uiteraard gekozen voor een actieve sport waar de camera tot zijn recht komt: voetbal! Benieuwd hoe de Canon R1 gepresteerd heeft tijdens de wedstrijd? Lees dan snel verder!
Tijdens de wedstrijd Heerenveen - Sparta testte ik de Canon R1. Deze locatie koos ik bewust vanwege het licht in het stadion, dat eerder wat minder was, maar recent verbeterd is. Dit gaf me de kans om de camera te testen op hoge ISO-waarden, iets waar hij in zou moeten uitblinken. Ik stelde de ISO-waarde in op 10.000 om te zien hoe goed de Canon R1 zich zou houden bij deze omstandigheden.
Wat me opviel, was de opmerkelijke beeldkwaliteit. Zelfs bij deze hoge ISO-waarde was er nauwelijks ruis te zien. Dit stelde me in staat om met een sluitertijd van 1/4000 seconden en een diafragma van f/4.0 te werken, ideaal voor het vastleggen van snelle acties. Het is fascinerend om regendruppels bevroren vast te leggen tijdens een sprongduel. Dit niveau van detail en dynamiek is met langere sluitertijden simpelweg niet haalbaar. De Canon R1 is hiermee voor sportfotografie perfect uitgerust om bijzondere beelden vast te leggen, zelfs in uitdagende lichtomstandigheden.
De stabilisatie van de Canon R1 is fantastisch. Ik gebruikte een zoomlens, waarbij stabilisatie essentieel is. Ik had twee Canon R1's met een Canon RF 400mm f/2.8 lens en een Canon RF1.4x converter (resulterend in 560mm), en de Canon R1 met een Canon RF100-300 mm f/2.8 lens. Vaak moet je in de sportfotografie snel wisselen tussen camera’s, en dat kan bewegingen en onscherpte opleveren. Maar dankzij de ingebouwde stabilisatie bleven de beelden helder en scherp. Zelfs bij snelle wisselingen kon ik op de Canon R1 vertrouwen.
Bij een doelactie of corner, waar je snel van camera met een ander object moet wisselen, is stabilisatie cruciaal. De Canon R1 heeft hiermee geen moeite en laat geen enkele onscherpte zien, wat vooral waardevol is in zulke intensieve sportomstandigheden.
Ik gebruik al jaren Canon-camera’s, en de Canon R1 biedt toch weer een upgrade ten opzichte van oudere modellen. De beeldkwaliteit is indrukwekkend, vooral bij hoge ISO-waarden. De Canon R3 had al weinig ruis, maar de Canon R1 gaat daar nog een stap verder: het beeld is nog cleaner en biedt frisse, levendige kleuren. Bovendien is de Canon R1 iets groter en voelt hij robuuster aan dan de Canon R3, wat het fotograferen prettig maakt. De grotere en heldere zoeker biedt een duidelijk zicht, terwijl de nieuwe ingebouwde oogschelp handig is voor werken in regenachtige omstandigheden.
De autofocus is ook verfijnder. De camera biedt een ‘subject detection' functie die op het onderwerp blijft, zelfs als iemand het zicht belemmert – ideaal voor sport. De nieuwe functie, 'Action Priority Autofocus', analyseert waar de actie zich zal afspelen. De camera analyseert de bewegingen van de spelers en legt de focus op de speler die een belgangrijke actie gaat maken. Waar je voorheen de focus moest leggen op de speler waarvan je dacht dat die de bal zou koppen, zorgt deze techniek er nu voor dat de camera op de juiste plekken de focus legt. Zo heb je altijd de juiste speler scherp in beeld op het moment van de actie.
Dit systeem werkt goed, hoewel het wat oefening vraagt om eraan te wennen. De camera heeft ook een eye-tracking functie, ideaal voor sporten als motorsport, waarbij de focus volgt waar je in de zoeker kijkt. Voor voetbal, met de vele spelers en bewegingen, gebruik ik echter liever een enkele focuspunt die ik met een joystick verplaats.
Ik had al de kans om de Canon R1 twee weken uit te proberen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Canon is daar aanwezig, en als je een influencer of professionele gebruiker bent, mag je een camera testen. Tijdens die weken gebruikte ik de Canon R1 onder andere bij het zwemmen, waar ik een ISO-waarde van 10.000 instelde en haarscherpe beelden kreeg. Zo kon ik de waterdruppels en spetters dichtbij en duidelijk vastleggen.
Dankzij mijn ervaring met de Canon R3 was de overstap naar de Canon R1 eenvoudig. De Canon R3 was al een uitstekende camera, maar de Canon R1 biedt nét die extra verfijning in kwaliteit. Vooral het bestand dat uit de Canon R1 komt, is cleaner en heeft minder ruis, zelfs bij hoge ISO’s. Dit geeft een meerwaarde die ik ideaal vind voor professionele sportfotografie.
Voor een sportfotograaf op het hoogste niveau wil je altijd werken met de nieuwste technologie en beste kwaliteit. Daarom kiezen professionals vaak automatisch voor het nieuwste model zodra deze uitkomt. Het is een investering in je werk. De Canon R1 is prijzig, maar voor een professional die veel sportfotografie doet, is de investering absoluut de moeite waard. De kwaliteit en prestaties die je ervoor terugkrijgt, renderen de prijs.
De Canon R1 is volgens mij echt een professionele camera. Canon heeft recent ook de Canon R5 Mark II uitgebracht, die met een prijs van rond de €4.700 betaalbaarder is en zelfs meer pixels biedt (ongeveer 40 megapixels). Voor fotografen die naast sport ook andere soorten fotografie doen, kan dat een fijne keuze zijn. Toch geeft de Canon R1 voor mij een beter gevoel: robuuster en groter, precies zoals ik mijn camera graag heb.
Hoewel de Canon R5 Mark II qua bediening en scherpte vergelijkbaar is, biedt de Canon R1 net dat beetje meer. Deze camera voelt als een uitbreiding van je creativiteit, en biedt alles wat een professionele fotograaf nodig heeft – en meer.
Pim Ras is een bekende Nederlandse sportfotograaf die werkt voor het Algemeen Dagblad (AD). Hij reist de wereld rond om de grootste sportevenementen vast te leggen, zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal. Pim is vooral bekend geworden door zijn krachtige nieuwsfoto's, en in 2009 won hij de prestigieuze Zilveren Camera voor zijn indrukwekkende reportage van de aanslag op Koninginnedag.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.