
Review Canon RF 200-800mm
De Canon de RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM is ‘s werelds eerste variabele telelens met een bereik tot maar liefst 800mm! Lees Thijs zijn bevindingen.
Lees verderIk zocht een goede compact camera als aanvulling op mijn Canon EOS R5. De Fujifilm X100VI is perfect: compact, veel instelmogelijkheden en een hoogwaardige fotokwaliteit. Ideaal voor reizen en dagjes uit. Na een tijd op de wachtlijst te hebben gestaan, ontving ik de camera eindelijk. Ik ben direct aan het testen gegaan en deel hier mijn ervaringen.
In de afgelopen 20 jaar dat ik fotografeer, heb ik ontzettend veel camera’s in mijn handen gehad om mee te fotograferen en te testen. Zo heb ik jaren geleden ook de eerste Fujifilm X100 uitvoerig mogen testen. Destijds was het al een revolutionaire camera met een vaste lens en retro design. Het model dat ik in deze review behandel, is het zesde model uit de reeks en is ten opzichte van zijn voorganger, de Fujifilm X100V, weer een stuk beter geworden. De Fujifilm X100VI beschikt over 5-assige beeldstabilisatie, een snellere processor en 20 filmsimulaties. Zelf was ik vooral benieuwd naar de filmsimulaties en de autofocus. Zoals hierboven vermeld, was ik op zoek naar een goede compact camera en goede oogherkenning was een van mijn eisen. Ik ben dit al gewend van mijn Canon R5 en aangezien het zo fijn werkt, wilde ik dit ook op mijn toekomstige compact camera hebben.
In de zoektocht naar een goede compact camera zijn er verschillende zaken waarop je kunt letten. Zo is het belangrijk om te kijken naar het formaat van de camera. Wil je namelijk een camera die je eenvoudig in je zak kunt stoppen of mag het ook een iets grotere camera zijn? Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de specificaties van de lens. Ben je op zoek naar een lens met veel zoom of wil je juist een lichtsterke lens, zodat je ook goede foto’s bij weinig licht kunt maken?
Zelf was ik op zoek naar een compacte camera met een lichtsterke en hoogwaardige lens. Om deze reden ben ik dan ook uitgekomen op de Fujifilm X100VI. Deze compact camera heeft een 23mm lens met een diafragma van f/2.0. Hierdoor kan ik ook foto’s maken in situaties met minder licht én kan ik foto’s maken met een mooie, onscherpe achtergrond. Daarnaast is de X100VI redelijk compact, waardoor hij prima in mijn jaszak past. Als laatste vind ik het ook erg fijn dat er veel instelmogelijkheden zijn, waardoor ik de volledige controle over de camera heb. Gelukkig zit er ook een automatische stand op de camera voor als mijn dochters (10 en 12 jaar) een keer een foto willen maken.
Toen ik de Fujifilm X100VI voor het eerst in mijn handen had viel het mij meteen op hoe solide deze camera gebouwd is. Je merkt meteen dat er goede materialen zijn gebruikt en dat de camera stevig aanvoelt. Daarnaast zitten de knoppen op hele logische plekken waardoor je snel en blindelings je instellingen kan aanpassen. Wel is de camera aan de achterkant redelijk plat waardoor ik iets van grip mis. Gelukkig kan je dit eenvoudig oplossen met een duim grip waardoor je de camera veel steviger vast kan houden.
Om de prestaties van de Fujifilm X100VI te testen heb ik de camera meegenomen naar diverse uitjes. De camera is immers lekker compact waardoor hij eenvoudig mee te nemen is. Zo heb ik de camera meegenomen op familietripjes naar het bos, uitstapjes in de natuur en ben ik met de camera de stad in gegaan om te kijken hoe hij zich houdt bij straatfotografie, iets waar veel fotografen de X100VI voor gebruiken. Hieronder eerst een aantal foto’s van een gezinstrip naar de Soesterduinen. Wij komen hier als gezin graag, omdat de hond hier lekker kan loslopen. Daarnaast is het een ideale plek voor landschapsfotografie! Hieronder een doorkijkje van de Soesterduinen, een macrofoto van een zandblauwtje en van onze teckel Beau.
Wat ontzettend fijn was bij het maken van deze foto’s, is dat de X100VI zelf razendsnel het onderwerp (bloem of hond) herkende waarna hij er zelf op ging scherpstellen. Hierdoor kon ik mij bezig houden met de compositie en deed de camera de rest.
Een groot voordeel van de Fujifilm X100VI is de automatische onderwerp-herkenning, met name de oogdetectie-functie. De camera herkent zelf het oog van een mens of dier en stelt daarop scherp, waardoor je snel kunt schakelen en de scherpte meteen op de juiste plek in je foto krijgt. Zoals in bovenstaand geval bij onze hond. En het mooie is dat de camera zelfs zo slim is dat hij linker- en rechterogen kan onderscheiden. Wil je enkel op het rechteroog scherpstellen? Geen probleem, dit kan je gewoon selecteren waarna de camera erop scherpstelt.
Een handige tip: fotografeer je naast mensen ook veel dieren? Vergeet dan niet de oogherkenning van mens naar dier aan te passen en vice versa. Ik merkte namelijk dat de camera in de specifieke stand sneller en nauwkeuriger scherpstelt.
De Fujifilm X100VI is uitgerust met zogenaamde filmsimulaties. Dit zijn filminstellingen waarmee je de beeldkwaliteit van een bepaald type filmrolletje kunt nabootsen. Fujifilm staat bekend om de hoge kwaliteit filmrolletjes die zij al jaren maken en al deze kennis hebben zij in de X100VI gestopt. Dit is niet alleen ideaal als je een liefhebber bent van (analoge) fotografie, ook als beginnend fotograaf kun je hier ontzettend veel voordeel van hebben. Door aan de scherpstelring van de lens te draaien, kun je eenvoudig schakelen tussen filmsimulaties. De camera geeft aan welk effect de simulatie geeft en je ziet op je scherm direct het resultaat.
Persoonlijk ben ik erg fan van de Acros simulatie, waarmee je mooie zwart-wit afbeeldingen kunt schieten met, zoals Fujifilm aangeeft, 'vlijmscherpe details'. Daarnaast heb ik ook veel gebruik gemaakt van de Velvia simulatie, wat meer dynamiek geeft aan natuur- en landschapsfoto's. In totaal beschikt de X100VI over 20 filmsimulaties die je allemaal kunt gebruiken bij het maken van foto's en video's. Hieronder een aantal voorbeeldfoto's die ik heb gemaakt met de verschillende simulaties.
Het scherm van de Fujifilm X100VI kan omhoog en omlaag gekanteld worden, waardoor je gemakkelijk foto's kunt maken vanuit een laag of hoog standpunt. Zelf fotografeer ik graag vanuit een laag standpunt omdat dit een bijzonder perspectief geeft, ook wel kikkerperspectief genoemd. Bij het fotograferen van bloemen of insecten moet je vaak laag bij de grond zijn, en het kantelbare scherm van de X100VI biedt hiervoor een uitstekende oplossing. Zo kun je eenvoudig zien wat je vastlegt zonder zelf op de grond te hoeven liggen.
Hieronder zie je een aantal foto's die ik vanuit een laag standpunt heb gemaakt. Dankzij het kantelbare scherm met touch-functie kon ik gemakkelijk zien wat ik vastlegde en drukte ik simpelweg op het scherm op de bloem en de kerk, waarna de camera automatisch scherpstelde.
De Fujifilm X100VI is uitgerust met zogenaamde filmsimulaties. Dit zijn filminstellingen waarmee je de beeldkwaliteit van een bepaald type filmrolletje kunt nabootsen. Fujifilm staat bekend om de hoge kwaliteit filmrolletjes die zij al jaren maken, en al deze kennis hebben zij in de X100VI gestopt. Dit is niet alleen ideaal als je een liefhebber bent van (analoge) fotografie, ook als beginnend fotograaf kun je hier ontzettend veel voordeel van hebben. Door aan de scherpstelring voorop de lens te draaien, kun je eenvoudig schakelen tussen filmsimulaties. De camera geeft aan welk effect de simulatie geeft én je ziet op je scherm direct het resultaat.
Persoonlijk ben ik erg fan van de Acros simulatie, waarmee je mooie zwart-wit afbeeldingen kunt schieten met, zoals Fujifilm aangeeft, 'vlijmscherpe details'. Daarnaast heb ik ook veel gebruik gemaakt van de Velvia simulatie, wat meer dynamiek geeft aan natuur- en landschapsfoto's. In totaal beschikt de X100VI over 20 filmsimulaties die je allemaal kunt gebruiken bij het maken van foto's én video's. Hieronder een aantal voorbeeldfoto's die ik heb gemaakt met de verschillende simulaties.
Na een aantal weken met de Fujifilm X100VI op pad te zijn geweest, moet ik zeggen dat het echt een geweldige camera is. De camera ziet er niet alleen fantastisch uit, maar maakt ook prachtige foto's. Het feit dat je gebruik kunt maken van 20 filmsimulaties is echt fantastisch en stimuleert je creativiteit. Regelmatig heb ik de camera op Acros (zwart-wit) gezet, wat werkelijk schitterende beelden heeft opgeleverd.
Zijn er dan geen minpunten? Zeker wel. Je moet rekening houden met de vaste 23mm lens. Hoewel ik dit juist leuk vind omdat het creativiteit bevordert, is het niet altijd even praktisch. Daarnaast is het scherm helaas niet volledig kantelbaar, waardoor de camera minder geschikt is voor vlogs.
Daartegenover staan de handmatige instelmogelijkheden, de ingebouwde beeldstabilisatie, de lichtsterke f/2.0 lens en de filmsimulaties, die allemaal grote voordelen bieden. Ben je op zoek naar een hoogwaardige, maar compacte camera die je gemakkelijk kunt meenemen? Dan is de Fujifilm X100VI zeker het overwegen waard! Het is een ideale camera voor straatfotografie, landschapsfotografie en portretfotografie. Voor mij was dit voldoende reden om de X100VI aan te schaffen en op basis van mijn ervaring kan ik deze camera van harte aanbevelen!
Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.