Productreview Sennheiser Profile Wireless

Bart Lijdsman
5 maanden geleden

In de wereld van microfoonsets met twee zenders en één ontvanger probeert ieder bekend én onbekend merk deze inmiddels verzadigde markt te bestieren met draadloze setjes die, om heel eerlijk te zijn, allemaal op elkaar lijken. Elke set heeft zo zijn sterke en zwakke punten, dus je zult moeten kiezen wat voor jou belangrijk is. Ik dacht altijd dat Sennheiser niet meer mee ging doen aan deze race naar de kleine-microfoontjes-top. Maar niets blijkt minder waar. De Sennheiser Profile Wireless 2-Channel microfoonsysteem is uitgebracht. Ik heb een sample ontvangen en in deze review lees je al mijn bevindingen!

Bekijk de Sennheiser Profile Wireless

Alles-in-één microfoon voor snelle creators

Deze set richt zich op de snelle makers. De makers die hun camera of telefoon aan willen zetten en direct willen opnemen. Dat zie je terug in de zogeheten ‘charging bar’. Deze bevat geen ritsjes of hoesjes. Het is gewoon een blok waar je beide zenders, de ontvanger, de verloopstukjes en magneetjes in opbergt. Wanneer je dit doet, worden zenders en ontvanger draadloos opgeladen. Je hebt dus een soort alles-in-één oplossing in je tas zitten.

Vervolgens kun je eenvoudig kiezen welk onderdeel je wilt gebruiken door op de bijbehorende knop te drukken. Gebruik je bijvoorbeeld één zender, dan klik je op de knop, waarna de zender met een veertje eruit springt en direct klaar is voor gebruik. Dit geldt ook voor de andere onderdelen. Laat je alles zitten en zet je het blok in zijn geheel aan, dan gaat automatisch één zender aan, zodat je de charging bar als handmicrofoon kunt gebruiken.

Er wordt zelfs een grote popfilter meegeleverd. Persoonlijk zie ik mezelf die niet snel gebruiken, want je hebt dan een groot blok in je hand (en dus in beeld), met het merk prominent erop. Maar uniek is het zeker.

Daarnaast kun je de blok microfoon ook gebruiken als bijvoorbeeld een microfoon voor je podcast op een statief, voor Teams-overleggen en meer. Dit kan zowel met de interne opname mogelijkheid als direct via USB-C naar een computer of ander opnameapparaat. Hiermee wordt het dus echt een alles-in-één set.

Het uiterlijk van de Sennheiser Profile Wireless

Waar het natuurlijk om draait bij dit soort sets, zijn de twee zenders en de ontvanger. De ontvanger is uitgerust met een klein OLED-touchscreen, een 3,5mm koptelefoon- en camera-aansluiting, een USB-C-aansluiting en een plek voor een coldshoe of een koppelstukje voor je telefoon. Dat is slim bedacht: deze ene ontvanger gebruik je namelijk zowel op je camera als op je telefoon, met een koppelstukje. Al deze onderdelen berg je op in de charging bar.

Voor gebruik met een camera heb je nog wel een 3,5mm-kabeltje nodig, maar die zit meestal toch al in je tas.

De zenders zijn klein en elegant vormgegeven in een soort jerrycan-vorm en voorzien van een interne microfoon én een schroefaansluiting voor een lavalier microfoon. Daarnaast heeft hij een aan/uit-knop en een opnameknop. De statuslampjes zitten op de voorkant, net als een iets te opvallende merknaam. Dat is jammer. Wanneer je de zender met het magneetje rechtstreeks aan je kleding bevestigt, valt het wel op dat de zender asymmetrisch is. De schroefdraad blijft altijd zichtbaar en de eventuele windfilter voor de interne microfoon zit uit het midden. Technisch een logische keuze, visueel gezien een bijzondere.

Vanwege het kleine formaat en de schroefdraadaansluiting is deze zender gemakkelijk weg te werken in een zak of aan een riem, wat hem ideaal maakt voor gebruik met een lavaliermicrofoon. En zo is hij mooi weggewerkt—opgeruimd staat netjes!

Sterk in geluid maar beperkt in functies

Ik was erg benieuwd of deze set de 32-bit float techniek had ingebouwd, maar helaas. Ook de nieuwe Profile set blijft steken op 24-bit, wat eigenlijk niet meer van deze tijd is eind 2024. Vooral voor vloggers en interviewers zou 32-bit een welkome aanvulling zijn, omdat je je dan geen zorgen meer hoeft te maken over de hardheid van het opgenomen geluid. Met 24-bit moet je het audioniveau goed in de gaten houden, iets wat tijdens het vloggen niet altijd mogelijk is.

In plaats van de 32-bit functie heeft Sennheiser een safety-channel ingebouwd: een apart audiospoor dat een stuk zachter opneemt dan het hoofdkanaal. Mocht het geluid een keer oversturen, dan kun je altijd terugvallen op dit veiligheidskanaal. Deze techniek is echter sinds 2021 al redelijk standaard.

De interne opnamefunctie kan in- en uitgeschakeld worden op de zender zelf, maar hierdoor kun je hem per ongeluk uitschakelen. Als dat tijdens het filmen gebeurt, ben je helaas meestal afhankelijk van de 2,4 GHz-verbinding. Een firmware-update zou dit mogelijk kunnen oplossen, zodat je deze knop kunt vergrendelen.

Op dit moment is niet duidelijk of de set nog een eigen app, software, of compatibiliteit met bijvoorbeeld Sennheisers EW-DP-systeem krijgt. Die laatste mogelijkheid zou interessant zijn voor professionals: je kunt dan voor snelle interviews deze Profile set gebruiken met dezelfde ontvangers als je EW-DP-systeem. Aangezien de Profile set gebruik maakt van een andere verbindingstechniek, verwacht ik echter niet dat dit mogelijk zal worden—tenzij Sennheiser nog een ‘trick up their sleeve’ heeft, om het mooi Nederlands te zeggen.

En hoe zit het met het geluid? Dát is waar deze set in uitblinkt. Sennheiser staat bekend om de geluidskwaliteit, en dat merk je hier. Vergeleken met andere merken klinkt de interne microfoon van de zenders bijzonder helder, vaak zelfs beter dan goedkopere lavalier microfoons. Dit maakt dat je voor kraakhelder geluid niet per se een aparte lavalier microfoon nodig hebt. Dit biedt kansen, want je kunt zelfs een volledige podcast opnemen met alleen deze zenders en de ingebouwde, stevige microfoon. De zenders zijn voorzien van een schroefdraad, zodat je ze eenvoudig op een microfoonstandaard kunt plaatsen. En zeg nou zelf: zo’n super klein zendertje voor je neus is als podcastmaker toch veel prettiger dan een logge microfoon?

Conclusie van de Sennheiser Profile Wireless

Als tweekanaals microfoonset is de Profile Wireless allerminst bijzonder. De gebruikte techniek is al jaren oud, iets wat in dit segment van de markt eigenlijk niet kan. Wanneer je geen 32-bit nodig hebt en wél behoefte hebt aan een systeem waarmee je snel kraakheldere audio op kunt nemen vanuit de hand, voor Teams, als opspeldmicrofoon, met een lavalier of zelfs als podcast microfoon, dan zit je met deze Sennheiser Profile Wireless set goed.

Bekijk meer draadloze microfoons

Auteur

Bart Lijdsman

Bart Lijdsman is videograaf en heeft nu van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij is maker en presentator van het YouTube-kanaal Weet Je Dat Ook Weer en runt een mediaproductiebedrijf in Den Bosch, gespecialiseerd in video en podcasts.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.